13.12.2009

Pinnan alla

Kuu 16 Skorpioni
yhtymä Eurydike 16 Skorpioni
Eurydike on mm. nereidi eli sinitukkainen hyvätahtoinen merimiehiä pelastava merenneito.
Otin esille siksi, että samaistun nyt tuohon nereidiin.
Ystäväni on maalannut minusta nuoruudessani muotokuvan, jossa minulla on siniset hiukset.
Ex-miehestäni piti tulla merimies.
Mars 19 Leijona on kohta taiteellisessa neliössä kuuhun.
Venukseni sukeltaa kuun kera pinnan alle.
Tanssien Orpheuksen kera.10 kommenttia:

 1. Orpheuksen ja Eurydiken tarina on lokakuun jutussa Don`t look back.
  Ehkä sillä on sanomaa nytkin,
  sanoja saatellen Hermes 21 Vesimies ja Orpheus rx 21 Vesimies. Jupiter ja Chiron siinä hollilla.
  Hitaasti etenevä Mars oppositiossa.
  Ehkä tarina koskettaa itseäni Pluton semisekstiilin nousulleni tarkentuessa minuutti minuutilta. Kaivan omaa sisäistä hautaani??
  Arkkuun laitettavat asiat syynissä??

  VastaaPoista
 2. Moikka Nikki. Onko Lucianeidolla millainen perinne jos ihan karttoja tutkaillaan eli oletko hänet löytänyt myös sieltä? 13 pv on Lucian päivä, näin hieman myöhässä kyselen :) t. kaulakoru

  VastaaPoista
 3. En ole Luciaa tutkaillut, enkä ole siitä edes kauheasti innostunut, koskapa en lue sitä kuuluvaksi suomalaiseen perinteeseen.
  Lucia on ajateltu valontuojaksi, koska talvipäivänseisaus on ollut virheellisellä paikalla 14.12. aiemmin ja korjattu sittemmin, mutta Lucian päivä on jäänyt paikalleen.
  Eli Lucian päivän jälkeinen yö on ollut vuoden pisin ja pimein.

  "Pyhän Lucian muistopäivä 13.12. otettiin 1300-luvulla katolisen kirkon viralliseen pyhimyskalenteriin. Siihen aikaan talvipäivän seisauksen aika oli juliaanisessa kalenterissa 14.12., sillä kalenteri oli ajanlaskun virheellisyyden vuoksi jäänyt 8 vrk jälkeen aurinkoajasta. Virhe korjattiin gregoriaanisessa ajanlaskussa, joka otettiin käyttöön Keski-Euroopassa vuonna 1582. Siihen mennessä talvipäivän seisauksen jälkeenjääneisyys oli jo 9 vrk.

  Silloin pitivät paikkansa vanha sanoma "Vitus et Lucia dant duo solstitia" (Vitus ja Lucia, ne tekevät auringonseisauksen) eli kuten vuoden 1646 suomalaisessa Manualessa sanottiin "Lucia pisimmän yön anda, Vitus pisimmän päivän kanda." Vituksen muistopäivä oli nimittäin 15.6. eli kesäpäivän seisauksen aikaan. Muutoksen jälkeen talvipäivän seisaus oli jälleen oikealla paikallaan eli 21.12. Lucian muistopäivä jäi kuitenkin entiselle paikalleen. Todettakoon samalla, että protestanttisessa Ruotsissa, johon Suomi silloin kuului, gregoriaaninen kalenteri otettiin käyttöön vasta vuonna 1752.

  Pyhän Lucian muistopäivä liittyikin keskiajalla eri kulttuureissa juuri vuoden pisimpään yöhön ja sen aikoihin vietettyyn keskitalven juhlaan, jonka jälkeen päivä alkoi taas pidentyä. Sen vuoksi Lucia oli vertauskuvallisesti "valon tuoja". Viittasihan pyhimyksen nimikin valonkantajaan, Luciferiin. Reinin varrella Keski-Euroopassa sanottiin, että "Lucia kääntää päivän jälleen kasvamaan". Ruotsissa mainittiin Lucian yön olevan niin pitkä, että lehmä nälissään jyrsii parsipalkin kolmasti poikki. Samoin oli tapana sanoa, että kotieläimet, jotka pitkä yön aikana järsivät nälissään seimeään, saavat puhumisen lahjan ja valittavat, että yö on niin pitkä kuin kaksi muuta."

  VastaaPoista
 4. jatkuu..
  Pyhä Lucia on kaikkien näkövammaisten suojelija.
  Sokeus ja näkövammat liittyvät kiintotähtiin Kauriin alussa, 1 aste ja risat eli sinne Pluton lukemiin, joka myös yksinään yhdistetään sokeuteen.
  Tässä 13.12. Lucia asteroidi (222) on ollut yhtymässä Saturnus 3 Vaakaan, joka kuvannee jollain lailla kärsimyskuolemaa, marttyyriytta, kuin myös vaakamaista kauneutta ja perinteen jatkuvuutta.Nämä ovat sitten olleet neliössä tuonne Plutoon.
  Vesta (vestan papittaret,tuli) 4 Neitsyt semisekstiilissä Lucia-Saturnus yhtymään.
  Venus 13 Jousimies voisi kuvata naispyhimystä.
  Se on ollut suurinpiirtein Lucian ja Jupiter Vesimiehen keskipisteessä, kuoleman muistopäivää kuvaamassa.
  Kuu on ollut Skorpionissa, ehkä sitä pimeyttä ja syvyyttä, syytöstä prostituutiosta jne.
  Auringon (valon) aspektit pitänee vielä tutkia.
  Se alkuperäinen kartta on tekemäti.

  VastaaPoista
 5. Tuohon tämän vuoden Lucian päivään voi yhdistää semisekstiiliketjun alkaen Kuu 21 Skorpionista -Aurinko Jousimies-Yläsolmu Kauris-Chiron Vesimies.
  Molemmat valontuojat (kuu-aurinko) mukana kuviossa. Yläsolmu kuvaamassa sitä, mistä hänet muistetaan, tehtävä ja Chiron kärsimyskuolemaa kuin myös parantavaa valon voimaa.

  Lisää tuosta Lucian tarinasta täällä:
  http://www.saunalahti.fi/arnoldus/lucia.html

  Lucia voidaan yhdistää valontuojana aamutähteen eli juuri tuohon Venukseen, joka on tuolloin 13.12. noussut ennen aurinkoa, ollen aamutähti.
  Siitähän on sitten seurannut uuden Venuksen synty vai onko se ollut kypsä Venus, kun se on yhtynyt Aurinkoon.Ehkä Lucian päivän vietto pitäisikin kohdentaa päivään, jolloin Venus yhtyy Aurinkoon? Tai ehkä parempi näin, ensin valontuojana ennen aurinkoa.

  Sitä en sinänsä ymmärrä, että miksi italialainen pyhimys on noussut niin suureen merkitykseen juuri Ruotsissa.
  Ehkä heillä on tarve muistaa naispyhimyksiä, pyhää Birgittaa jne, mutta eihän pyhästä Birgitasta edes ole tällaista kulttia kuin Luciasta.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Nikki, meillä on ainakin jäänyt perinteeksi leipoa luciapullia, eli sahramipullia jossa rusinoita jotka muotoillaan s-muotoiseksi ja niitä kutsutaan myös luciakissoiksi, eli lussekatter. Kiitos kun jaksoit nähdää vaivaa, mukavaa alkannutta päivää. t.kaulakoru

  VastaaPoista
 7. tack tack,
  nu är jag också intresserad, när du talade om bakning...är du finlandssvenskan,när du har sådan traditionen?

  Noissa ohjeissa oli sitä sahramia ja joissakin rahkaa, joka teki niistä erilaisia. Mutta tuo muotohan on ainakin itselle tuttuu.
  Teen just tuommosia joulupullia ja hannunvaakunoita ja spiraalit vastakkain.
  Mistähän tuo muoto taas on tullut..?
  Spiraali kai liittys elämän jatkumiseen?
  Niitä kolmispiraaleja on ollut kelttien haudoilla ikuisen elämän symbolina.

  Om DU vet varifrån kunde jag hitta någonting om barnens vilja och det att man måste lyssna på dem, jag skulle vara tacksam. Jag måste göra föredrag om det PÅ SVENSKA.

  VastaaPoista
 8. Hejsan Nikki. Ursprungligen är jag född i sverige men flyttade till finland när jag var 11 år. Vår släkt härstammar så att säga från lappland, kuusamo och torniojokilaakso och på sveriges sida, kiiruna :) Numera bor mina släktingar längre söder ut. Du har fått ett krävande uppdrag gällande barnens vilja. Jag kan försöka att hjälpa dig. Är det ur en vardaglig eller psykologisk synvinkel? Kan du skriva den på finska först själv eller behöver du mer krävande material? Hälsningar kaulakoru

  VastaaPoista
 9. Tulipa s-muotoisista pullista vastakkain mieleen perhonen, mutta takaisin varsinaiseen asiaan :) Mitäs jos kurkkaisit MLL:n sivuilta jos sieltä löytyisi mitään matskua esim om barnens rättigheter (joka on kuitenkin lakisääteinen) och hur dom kommer fram i vår vardag tex? jos siitä pääsisit alkuun :) t.kaulakoru

  VastaaPoista
 10. Leivontakirjassa on muuten Lucian kruunukin tehty pullataikinasta ja olenpa näköjään tuommosenkin joskus vääntänyt sen kummemmin ajattelematta.

  Joo,etsin. Lue viimesin blogi.
  Laitoin sulle viestiä muuta kautta :)

  VastaaPoista